Számítástechnika

Így készítsünk Windows helyreállítási partíciót

Nem csak az OEM számítógépet vásárlók luxusa a visszaállítási lehetőség.

A Windows újratelepítése minden számítógép esetében előfordul minimum néhány évente, hiszen a mindennapos használat során egyszerűen „elhasználódik” az operációs rendszer. Rendszeres és alapos karbantartás esetén a Windows 7-től kezdődően már nem olyan gyakori a számítógép csúnya belassulása, ám időnként gondjaink akadhatnak a meghajtóprogramokkal, kártevők vehetik be az operációs rendszert, valamiféle szoftveres okokból az instabillá válhat.

Így turbózd fel a routered sebességét - első rész

Mutatunk néhány lehetőséget a router felturbózására.

Egy vezetékes kapcsolat mindig stabilabb és nagyobb sebességet ígér, azonban a vezeték nélküli működés adja az igazi kényelmet az internetezés során is. Sajnos a Wi-Fi hálózatoknál viszont nem ismeretlen a jelerősség és/vagy a sebesség csökkenése, továbbá a holtterek is okozhatnak meglepetéseket. Mivel lehet a Wi-Fi-s problémákon segíteni? Adunk pár tippet.

5 parancssoros utasítás, amit ismerned kell

Mutatunk 5 parancsot, amit mindenkinek ismernie kell a Windowsban.

A Microsoft lassan, de biztosan temette el a parancssort a Windowsban. Mindez persze nem véletlen, elvégre az eszköz mára elavult és szükségtelen dolog lett, a szöveges parancsok legfeljebb a Linux-rajongók körében maradtak divatosak. Van azonban néhány utasítás, amit még ma is jobb, ha ismerünk. Ezekből mutatunk meg most ötöt.

A legjobb játékos CPU-k júliusban

A processzorpiacon a közelgő Skylake jelent majd nagy izgalmakat.

Az Intel az asztali processzorok tekintetében nem sok tervet dédelgetett a Broadwellel kapcsolatban. Ez meglátszik azon, hogy igazából eleve csak a Core i5-5675C-vel és a Core i7-5775C-vel lehet számolni, ráadásul úgy, hogy egyiket sem a csúcskategóriás Haswell-CPU-k leváltására tervezték. Mit tegyen, aki felújítaná a gépét? Jelen pillanatban két lehetőségből lehet választani. Aki türelmesebb, annak azt tanácsoljuk, hogy várjon még néhány hónapot a Skylake processzorok érkezéséig. Aki kevésbé, az vegye szemügyre az alábbi listánkat, amely a pénztárcákra tekintettel kategóriákra lett bontva.

Így indítsd újra a Windowst másképp

Mutatunk néhány trükköt a Microsoft rendszereinek az újraindításához.

Mindenki tudja, hogyan lehet újraindítani egy windowsos PC-t általánosságban. Ez azonban csak a jéghegy csúcsát jelenti, ugyanis számos más módszer is létezik a feladat elvégzésére. Némelyik nagyobb szabadságot és testre szabhatóságot tesz lehetővé, némelyik pedig egyszerűen kényelmesebb. Hogyan lehet újraindítani másképp egy PC-t? Mutatunk pár lehetőséget. 

Wifit használ otthon? Így oszthatja meg pofonegyszerűen

Ha beveti ezt az apró trükköt, az otthonába (vagy éppen irodájába) érkező vendégeknek nem kell hosszú és félreérthető jelszót begépelniük, mégis azonnal csatlakozhatnak majd a wifihez.

Ha szokott vendégeket fogadni otthonában/üzletében/irodájában, akkor ezt az oldalt egyszer kell használnia és a jövőben mindig jól jön az ekkor nyújtott segítség. A QR Code Generator WiFi Access nevében is benne van a lényege: az oldalon meg kell adni a wifikapcsolat nevét, típusát és jelszavát, majd a "Generate WiFi QR Code" lehetőségre kell kattintani.

Ezután a kapott QR-kódot ki kell nyomtatni. Őrizze meg a papírt, ha pedig a vendég beszkenneli androidos mobilján és/vagy táblagépén, azonnal csatlakozik is a wifihez.

Mihez kezdj a régi levelezéseddel?

Szerencsére még a DBX fájlok megnyitása sem megoldhatatlan feladat.

Bárkivel előfordulhat, hogy a merevlemezen rendrakáskor rábukkan a régi levelezésére archivált formában, esetleg egy ismerős kér segítséget hasonló kérdésben. A régi e-maileket hasznos dolog lehet megtartani, de csak addig, amíg ugyanazt a klienst használjuk, és meg is tudjuk őket nyitni. Mivel a jó öreg Outlook Express már nincs a képben, ezért felvetődik a kérdés: mit tegyünk?

Szerencsére ma is könnyen hozzá lehet férni a levelekhez, mindehhez csupán egy speciális célszoftverre van szükség.

Gépfejlesztés másképp: a leghasznosabb filléres kiegészítők

Összegyűjtöttünk jó néhány olyan PC-kiegészítőt, amelyek olcsók, nem igényelnek fáradságos szerelést, mégis sokkal kényelmesebbé teszik a számítógép-használatot.

Processzorcserével ugyan felgyorsul számítógépünk, de nem feltétlenül lesz jobban használható. A komponensek leváltása erősebbre hatékony módja a PC-fejlesztésnek, ám néha más irányú bővítésen is érdemes elgondolkodni. Lehet, hogy két extra USB-csatlakozó, egy új Wi-Fi-vevő, hangkártya vagy mobil HDD-tok sokkal nagyobb kényelmet és megelégedést hoz, mint egy 20-30 százalékkal erősebb központi mag. Szerencsére ezt a területet sem hagyták parlagon a leleményes hardvergyártók, így a kínálat fullasztó. Segítünk megtalálni a legjobb kiegészítőket, legyen szó akár asztali PC-ről, notebookról vagy tabletről.

Játszanál irodai PC-den? Így lesz élvezetes!

Egy jó PC-n nem kérdés, hogy élvezetes a játék, de mit tegyünk, ha irodai géppel kell izgalmassá tennünk a délutánunkat? Hát ezt!

PC-n játszani hatalmas élmény, és ami a legjobb, hogy nem csupán sok százezer cím közül válogathatunk, de egy PC-t szinte mindenhol találunk, legyen az otthon vagy az irodában. A boldogságot azonban beárnyékolja, hogy ezen PC-knek a jelentős része igen gyenge a mai játékokhoz, sőt, csoda, hogy a Word fut rajta. Ez azonban nem tántorítson el, és ahelyett, hogy bulvárhíreket böngészünk szabadidőnkben, inkább töltsünk be egy játékot és üssük el az időt szórakozással. Figyelem! Senkit nem bátorítunk a munkahelyi, iskolai kötelességek elhanyagolásra! A munka helyetti játék következményeiért felelősséget nem vállalunk senki helyett!

PC-s vészhelyzetek és megoldásaik - második rész

Mutatunk még néhány ijesztő problémát, és azt, hogy ezeknél mit kell tenni.

Legutóbb már mutattunk néhány ijesztő PC-s helyzetet, illetve azt, hogy ezeknél mi a további teendő. Következzen a folytatás.

Oldalak